SINT-JORISPROCESSIE


SINT-JORIS OORBEEK 2013


Naar jaarlijkse gewoonte trok Sint-Joris op de laatste zondag van april door de straten van Oorbeek. Heel wat mensen, groot en klein, stapten mee op. Ook de vendeliers, de muzikanten, de paarden en de ruiters waren present. Hartelijk dank aan al diegenen die Oorbeek weer een mooie dag bezorgden.


***


SINT-JORIS OORBEEK VROEGER

Nieuwe Sint-Jorisbeeld (links) processie in 1982 (rechts)

Meer foto's Sint-Jorisprocessies onder "Foto albums"

 

Naar aloude traditie trekt ieder jaar weer opnieuw de Sint-Jorisprocessie door de straten van Oorbeek. Dit gebeuren heeft plaats op de zondag na het patroonfeest van Sint-Joris (23 april), tenzij 23 april zelf op een zondag valt. De processie is vergelijkbaar met deze van Hakendover.

De processie vertrekt in stoet aan de Sint-Joriskerk, volgt daarna de Begijnenstraat waar een eerste maal de zegegening plaats heeft aan het kapelletje aan de Engelbeekstraat. Daarna vervolgt de processie zijn weg via de Oorbeeksesteenweg tot aan de O.L.V van Troost Kapel (aan de E40 brug).

In de stoet stappen heel wat inwoners van het dorp als figurant, dragers enz... op.

Beelden van St.Joris, O.L.Vrouw en Kindje Jezus zijn te bewonderen in deze ommegang.

Zoals ieder jaar zijn de vendeliers, de muzikanten en de ruiters vertegenwoordigd.

Eenmaal de zegen heeft plaats gevonden aan de kapel van O.L.Vrouw van Troost trekt de stoet onder de E40 en HST brug richting Meldert. Daar trokt de processie vroeger door de velden om dan opnieuw via de Hoxemstraat de kerk te bereiken.

Nu houden de ruiters een galop op de velden richting Galgeberg, wat heel wat toeschouwers aantrekt. Daarna vertrekt de processie opnieuw richting OLV van Troostkapel - Sint-Jorisstraat naar de kerk.

Na afloop is er een gezellig samen zijn in het parochiecentrum waarop iedereen welkom is.

 

Foto's Sint-Jorisprocessies kan u vinden onder "Foto albums" in de linker navigatiebalk.