" DORPSPLEIN EN DINGELBEEK "

Zo loopt "de Dingelbeek" achter de Wilgenstraat terug in een open bedding om verder in slingering

achter de woningen van de Begijnenstraat tot in het kasteelveld, om dan samen te vloeien in de Menebeek. Je zal ook merken dat de resterende oudste huizen gebouwd zijn, en de vorm van het dorpje samen loopt met het vroegere gezegde uit de jaren 1581, "OIRBEEK op de DINGELBEEK" of VLOEDGRACHT.

Op de hoek van de Wilgenstraat met het Dorpsplein treffen we een woning iin restauratie van de familie Weidenbaum die hier rond het millenium kwam wonen. De eigenaar kunstenaar Peter Weidenbaum verbouwde één helft tot "open atelier". Tijdens deze verbouwing stootte hij op een klein pad, afkomstig uit de vroege Middeleeuwen 1100. Het "open atelier" kan men vinden via de website www.weidenbaum.be en is zeker een bezoekje waard.

 

Aan de overzijde van het dorpsplein vinden we reeds een aantal mooi gerestaureerde woningen.

Rond het dorpsplein verdwenen ook enkele oude huizen zoals deze oude hoevewoning van de familie Caes.

 

 

die op de bocht gelegen was, tegenover de kerk. Net over het dorpsplein waar de afbraakwerken nog bezig zijn, stond vroeger de woning van de familie Fillet, vroegere burgemeester van Oorbeek. Later werd dit gebouw de woonst en werkhuis van de smid van Oorbeek, van waaruit de achter gelegen Smisstraat, vroeger de Boogstraat is ontstaan. Links naast deze werken nog een mooi gerestaureerde woning

 


en een zicht op de huidige kerkomgeving

 


Schuin tegenover het dorpsplein deze mooi gerestaureerde woning.

 


We merken dat het dorp ook stillaan naar verjonging evolueert door het aantal nieuwe inwoners.