Inleiding, welkom in Oorbeek


 

Vanaf 1 januari 1995 maakt Oorbeek deel uit van de nieuwe provincie Vlaams Brabant.Het behoort tot het kanton Tienen, arrondissement Leuven dat gelegen is in het gedeelte van Vlaams Brabant, tussen Gete, Demer en Dijle, in de streek welke bekend staat onder de benaming "Hageland".Sedert de eerste gemeentefusie van 1971, en dit op eigen verzoek, behoort Oorbeek (samen met Bost) integraal bij Tienen. Met een oppervlakte van 294 ha en 352 inwoners was het de kleinste deelgemeente van Tienen.

Oorbeek grenst aan Overlaar (Hoegaarden, nu onder Tienen tot aan de E 40/HSL), de "laars" van Hoksem (Kumtich, nu onder Hoegaarden), Kumtich en Tienen.Op 1 januari 1977 wanneer Groot-Tienen werd gevormd, verloor Oorbeek meer dan een kwart van zijn grondgebied aan Hoegaarden. Als grens tussen Tienen en Hoegaarden werd de snelweg E5 (nu E 40) genomen.

Via deze website van ons dorp willen wij u beter laten kennismaken met dit prachtig stukje natuur en geschiedenis van ons dorp..Hierdoor ging Groot-Overlaar (Hoegaarden) naar Tienen. Anderzijds werden stukken van Kumtich, Oorbeek, Bost en Goetsenhoven bij Hoegaarden gevoegd.Oorbeek is een dorpje met weinig bezienswaardigheden. Klein maar pittoresk put het zijn schoonheid uit de natuur, de eenvoud van enkele waardevolle gebouwen waaronder het kasteel van Oorbeek en z'n eeuwenoude Madonnaverering die het heeft kunnen bewaren.
We wensen u alvast veel lees- en kijkgenot en hopen dat u ervan zult genieten !